Vi anbefaler at du gjør deg kjent med rutinene ved narkose før du kommer til operasjon. Ta kontakt med oss om du blir du syk med feber de siste ukene før operasjonen. Hvis smertestillende eller febernedsettende er nødvendig, bruk Paracetamolpreparater (Panodil, Paracet, Paracetamol eller Pinex).

Rutiner ved narkose

  1. IKKE SPIS NOE SOM HELST DE SISTE 6 TIMENE FØR OPERASJONEN. (Eks. har du time kl. 14:00, kan du spise en lettere frokost før kl. 08:00.) Alle kan drikke litt vann eller tynn saft inntil 2-3 timer før inngrepet. Pastiller, tyggegummi, snus, røyk osv er derimot forbudt.
  2. Den som skal i narkose må ha med en voksen som følge. For barn kan det være en fordel å ha med et kosedyr og et ekstra sett tøyskift. Unngå ”one-piece”drakt. (Les mer om barn i narkose under)
  3. Voksne får tilført narkosemidler gjennom en nål i hånden, og selve innsovningen tar mindre enn ett minutt.
  4. Under oppvåkningen kommer du til deg selv i en seng, mens pårørende hele tiden sitter ved din side. Som regel har det vært en relativt lett narkose, som du er ute av i løpet av en snau halv time. Personalet vil være i nærheten og se til at det ikke oppstår problemer.
  5. Andre sykdommer. Fyll ut vedlagte skjema og ta med operasjonsdagen.

Barn i narkose

Bedøvelsesplaster:
Emla bedøvelsesplaster får kjøpt reseptfritt på apoteket og inneholder lokalbedøvelsesmiddel Det er viktig at plasteret blir lagt på venstre arm et sted der blodårene vises best mulig.

Ved fjerning av mandler eller polypper:
Barnet får narkose gjennom en nål i hånden på vanlig måte. Kjøp gjerne bedøvelsesplaster (EMLA) reseptfritt på apoteket for at barnet skal merke stikket minst mulig. Dette settes på ca 1-2 timer før ankomst til klinikken. Snakk gjerne med barnet ditt om stikket og at de nesten ikke kjenner noe.

Ved operasjon av mandler må pasienten regne med å ligge ca 1-2 timer etter avsluttet inngrep. Ved operasjon av «falske mandler» eller nesepolypper beregnes rundt 1/2-1 time.
Tiden kan falle lang så derfor anbefaler vi å ta med et pledd, evt. lesestoff.

Råd etter operasjon av tonsiller/mandler
Råd etter operasjon av «falske mandler»/nesepolypper

Ved drenoperasjon:
Som hovedregel får barnet her narkosen via gasser gjennom maske. Det kan være nødvendig å holde masken bestemt over nese og munn på barnet for at det skal sovne fortest mulig. Det beste er om barnet kan sitte på fars eller mors fang. Når barnet sovner, løftes det over på operasjonsbordet. Søvnen inntrer stort sett i løpet av et halvt minutt. Barnet blir ofte litt urolig under innsovning og oppvåkning. Dette skyldes narkosegassen.
Snakk med barnet ditt om masken det skal puste i og at det vil lukte litt rart. Da er barnet ditt psykisk forberedt på hva som skal skje og blir ofte mindre urolig.

Pasienten må regne med å ligge inntil ½  time etter inngrepet ved en drenoperasjon.

Råd etter operasjon med øredren