Operasjon i nesen
En åpen nese er nødvendig for at luften vi puster skal bli renset, fuktet og varmet. Tett nese skyldes vanligvis at neseslimhinnen av forskjellige årsaker er hovnet opp. Det kan også skyldes skjevheter i neseskilleveggen, polypper, fremmedlegemer, svulster eller andre sykdommer.
Nasalstenose (tett nese) gir betydelige plager p.g.a munnpusting. Etterhvert kan også symptomer fra nedre luftveier oppstå i form av overfølsomme slimhinner i bronkiene, hoste, sliming, forverring av astmatiske tilstander og økt snorking.
Det er flere årsaker til at det noen ganger trengs operasjon i nesen.
Hos oss får du kyndig veiledning om hvilke metode som er best egnet
og hva du kan forvente.
Reduksjon av nesemuslinger
Tidligere opererte man bort deler av nesemuslingene (conchotomia) for å åpne nesen, men i dag kan vi med moderne utstyr og kunnskap, redusere hevelsen i nesen på en enklere måte. Vi bruker enten et såkalt diathermiapparat eller en CO2laser, for å oppnå en skrumpning av nesemuslingene (som alle har og man skal ha i nesen). Dette gir en arrdannelse inne i nesemuslingene uten at den fine og sårbare slimhinnen i nesen skades.
Metoden vi bruker, krever vanligvis ingen tamponger hverken før eller etter inngrepet, som gjøres med lokalanestesi i løpet av noen minutter. Det er ikke vanlig med smerter eller blødning etter inngrepet. Imidlertid må du bruke et salve-krem-regime 10-14 dager etterpå. Du kan ikke forvente effekt av inngrepet før tidligst 5-6 uker senere. Noen har en periode med en skorpedannelse i nesen, som reduseres betydelig ved bruk av vårt salve-krem-regime.
Det er ikke behov for sykemelding og du kan være i vanlig aktivitet dagen etter inngrepet.
Du får en kontrolltime 2 måneder etter inngrepet.
Etter større operasjoner i nesen og neseskilleveggen
Ved behov for større inngrep i nesen eller operasjon av neseskilleveggen, er det vanlig å ha tamponger i begge neseåpningene i et døgn etter operasjonen. Dette gjør nesen tett, slik at man må puste med munnen. Det første døgnet er det vanlig å merke et smertefullt og ubehagelig press i nesen og ansiktet, samt sårhet i svelget etter operasjonen. Dette forsvinner etter at tampongene er fjernet.
Det er vanlig at det kommer blodtilblandet snørr ved siden av tampongene i noen timer etter operasjonen. Vanligvis syr vi også ved større inngrep inn noen silikonstøtter i nesen. Så lenge du har slike støtter kan nesen og ansiktet føles noe stivt. Støttene fjernes etter en uke og mange kan synes dette er ubehagelig.
Unngå å blåse kraftig i nesen, da dette ikke er gunstig for tilheling første uken.
Den første uken vil du være slapp og uopplagt, og det er vanlig med en del hodepine. Nesen vil føles tett, og det samler seg skorper. Unngå å blåse kraftig i nesen, da dette ikke er gunstig for tilheling første uken. For å bedre på dette og forebygge infeksjon etter operasjonen, må du skylle nesen med saltvann 3 ganger daglig så lenge platene er i nesen. Ferdig saltvann og skylleutstyr kan kjøpes hos hos eller på apoteket.
Det første døgnet bør du ta smertestillende og du får med e-resept på dette. Antibiotika tas eventuelt etter nærmere avtale.
Du må ta det med ro fysisk i vel en uke etter operasjonen, og spesielt ikke trene eller løfte tungt. Det er vanlig å være sykemeldt i 1-2 uker etter operasjonen, avhengig av yrke og inngrepets omfang.
Komplikasjoner
Ved neseblødning skal du sitte oppreist med hodet svakt fremover, slik at blodet renner ut av nesen og ikke ned i svelget. Hold deretter for nesen i en halv time, slik at det ikke blør.
Dersom dette ikke hjelper kan du gjøre det på samme måte, men med et is-omslag i form av knust is/grønnsakspose e.l. Husk å legge et lommetørkle, håndkle etc. mellom isen og nesen, slik at du ikke forfryser huden på nesen.
Det er normalt å ha lett feber og føle seg forkjølet de første dagene. Ta kontakt med oss om du får høy feber og illeluktende puss fra nesen.